Zangdag 2014: gregoriaans en meerstemmigheid

Op zaterdag 10 mei vindt de jaarlijkse diocesane Zangdag plaats, onder de titel ‘Het woord dat vleugels kreeg’.

Workshops

Wie een tekst voordraagt, benadrukt bepaalde woorden, wacht soms even en versnelt dan weer. In het gregoriaans gebeurt hetzelfde. Het is – zou je kunnen zeggen – spraakkunst voor zangers. De muziek staat geheel in dienst van de tekst en geeft het woord als het ware vleugels. Wilko Brouwers zal laten zien hoe je met de gregoriaanse muziek de betekenis van de tekst zo duidelijk mogelijk over kunt dragen. Dat leer je vooral door te oefenen. Tijdens deze workshop, met als titel ‘Het woord dat vleugels kreeg’, zal dan ook gezongen worden door mannen én vrouwen, want gregoriaans is beslist niet alleen voor mannenstemmen.

Die vrouwenstemmen zijn ook nodig in de tweede workshop die Wilko Brouwers verzorgt. Daarin leren we hoe meerstemmige muziek in dienst kan staan van de tekst. Wilko Brouwers zal onder meer een deel uit de Missa brevis van Joep Straesser behandelen. Muziek die goed zingbaar is, licht modern en erg sfeervol.

Het programma

09.30 uur Ontvangst met koffie/thee

10.00 uur Opening en welkom

10.10 uur Het woord dat vleugels kreeg: Een workshop rond Gregoriaanse zang door Wilko Brouwers

12.00 uur Lunch

13.00 uur Een keuze uit twee workshops:

A. Stemvorming onder leiding van Bas Ramselaar

B. Meerstemmigheid onder leiding van Wilko Brouwers

14.15 uur Pauze met koffie/thee

14.30 uur Afsluitende presentatie vanuit de verschillende werkwinkels

15.00 uur Sluiting van de dag

Workshopleiders

Wilko Brouwers is koordirigent en componist. Jarenlang dirigeerde hij de gregoriaanse zang van de monniken in de St. Benedictusabdij de Achelse Kluis. Hij publiceerde Het woord dat vleugels kreeg/Gregoriaans zingen met kinderen in 20 lessen.

 

 

 

Bas Ramselaar is zangpedagoog en was jarenlang lid van het vermaarde Nederlands Kamerkoor. Met het St. Joris Kamerkoor uit Amersfoort zingt hij onder meer de Muzikale Vespers in de Sint Paulusabdij te Oosterhout, waar hij geëngageerd lid is van de geloofsgemeenschap Chemin Neuf.

Praktische informatie

De Zangdag vindt plaats in de H. Aartsengel Michaëlkerk, Hooghout 67 te Breda

Organisatie: Diocesane Sint-Gregoriusvereniging Breda, het Vormingscentrum in oprichting van het bisdom van Breda in samenwerking met het project ‘Geloven in Muziek’ van de Bredase H. Augustinusparochie.

De deelnemersbijdrage voor deze dag bedraagt € 10 – inclusief koffie, thee en een eenvoudige lunch. U kunt dit bedrag storten op girorekening nr. 1096207 t.n.v. NSGV Breda, met vermelding van ‘Zangdag 10 mei 2014’. Voor de Zangdag dient u zich vóór 25 april aan te melden: bij Jan Schuurmans, onder vermelding van uw naam, adres, stemsoort en de keuze van de werkwinkel A of B.

Ook voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Jan Schuurmans.