Dirigenten- en organistendag 2011

Zaterdag 15 oktober 2011

Plaats: Zeeuwse Koorschool en Maria Magdalenakerk.

De groep was klein op de dirigenten-en organistendag: acht dirigenten, twee organisten! Toch was het zeer de moeite waard en ook bijzonder leerzaam om onder de bezielende leiding van Evert Wagter, voorzitter van de NSGV Breda en stemdeskundige Ludy Vrijdag deze dag mee te maken.

Na ontvangst en kennismaking volgde de werkwinkel Stemvorming. Ludy Vrijdag gaf ons veel informatie en vooral veel praktische suggesties en tips over het gebruik van onze spreek-, maar vooral over het gebruik van onze zangstem. Hij liet ons ons op inspirerende wijze en met veel verve letten op het plaatsen van de klinkers, stand van de mond, tong, keel en ook besteedde hij bijzondere aandacht aan articulatie. Tips en leermomenten waarmee wij als dirigenten weer mee aan de slag kunnen gaan.

De cursisten werden meteen voor het blok gezet en brachten een en ander direct in de praktijk. Ook kwam eenieder aan bod om de slagtechniek – ons bijgebracht door Evert Wagter – meteen uit te voeren. Daarbij op gemoedelijke en humoristische manier gesteund door de heer Wagter zelf.

Er werden enkele psalmen- en Driekoningen-liederen, zowel een- als meerstemmig, ingestudeerd. ’s Middags werd een en ander in de kerk uitgevoerd, waarbij ook de beide aanwezige organisten hun beste beentje voor zetten. Zij hadden die ochtend ‘bijscholing’ gekregen van Lambert van Eekelen, de organist van de Bartholomeuskerk in Zevenbergen.

Later die middag mochten we tot onze verrassing kennis maken met het prachtige carillon van de Grote Maria Magdalenakerk in Goes. Dit alles onder de enthousiaste leiding van Sjoerd Tamminga, een zeer bekwaam en gerenommeerd beiaardier. We klommen tot boven in de toren en bewonderden het indrukwekkende instrument: de speeltafel van het imposante carillon. De heer Tamminga gaf uitleg en demonstratie. En zelfs mochten enkelen van ons zowaar hun klanken uitstrooien over het zonovergoten Goes. Wat een ervaring!

Tot slot volgde in dezelfde kerk nog een optreden van de befaamde organist Lambert van Eekelen: dat was genieten!

Aan het einde van deze toch wel bijzondere dag kregen we – terecht – nog een opmerking van de Heer Wagter te horen: “Lieve mensen, volgende keer de muziek, partituren beter voorbereiden”. Met deze opmerking keerden we huiswaarts, nadat we ook nog een mooie Kerst-cd van de zangers van de Zeeuwse Koorschool mochten ontvangen.

Suggesties voor Driekoningen:

Jan Böhmer, Alle volken der aarde huldigen u, uit: Antwoordpsalmen voor feestdagen ABC

Jan Böhmer, Alleluia. We hebben zijn ster, uit: Alleluiarium

Jan Vermulst, Wij hebben zijn ster, uitg. Gooi & Sticht

David Willcocks, Kings of Orient, uit: Carols for Choirs, 3

Magi videntes parvulum, uit: Liber Hymnarius

Cor Weterings

Getagd , .