Sinds enkele jaren zijn bisdommen door de toenemende secularisatie overgegaan tot het sluiten van heel wat kerkgebouwen. De tijd van het Rijke Roomse leven waar eucharistievieringen afgeladen waren met gelovigen en religieuzen ligt al ver in het verleden. Jammer genoeg dreigt ook met het sluiten van kerkgebouwen een deel van het kerkpatrimonium verloren te gaan waaronder de gregoriaanse koorzang, maar ook de orgelcultuur met bijhorende orgelmuziek.
Per 1 januari 2013 werd de H. Maria Hemelvaart- of Cuyperskerk te Sas van Gent voor kerkelijk gebruik gesloten. Mede met het oog op het onduidelijke voortbestaan van kerkgebouw en orgel leek het organist en musicus Ad van de Wege uit Aardenburg zinvol om het Pels-orgel voorgoed vast te leggen op cd. Hierbij maakte hij gebruik van orgelwerken die gebaseerd zijn op Gregoriaanse melodieën. Daarbij werd rekening gehouden met de periode waarin deze werken werden gecomponeerd.
Op deze wijze is hij er in geslaagd een synthese te maken tussen orgel- en orgelwerken. De cd ‘Cantica Gregoriana’ (op genomen in realrecording d.w.z. natuurgetrouwe weergave) wordt op de markt gebracht door ‘Brabantseorgelklanken’ uit Tilburg, en geeft een bijzonder beeld van het Pels-orgel in Sas van Gent en van de orgelkunst ten tijde van het Rijke Roomse leven.
Op de fraaie cd, met verzorgd booklet met uitgebreide beschrijving van kerk, orgel en composities, staan werken van Théodore Dubois, Alexandere Guilmant, Flor Peeters, Léonce de Saint-Martin, Jeanne Demessieux, Jacques N. Lemmens, Josef Rheinberger, Marcel Dupré, Paul Benoit, Jean Langlais.
Tijdens een orgelconcert door Ad van de Wege, op vrijdag 16 augustus 2013 te Sas van Gent, is de cd gepresenteerd. Aangezien er een beperkte oplage van deze ‘document cd‘ zal verschijnen, kunt u bij intekening deze vooraf bestellen. Voor u wordt dan de ‘Cantica Gregoriana’ cd gereserveerd. De speelduur bedraagt 70 minuten en de prijs is € 10,00. Bestellen kan via: Brabantse Orgelklanken of bij Ad van de Wege, onder vermelding van ‘Orgel-cd Cantica Gregoriana’.
Bron: Koorkring Zeeuws-Vlaanderen