Cantorij Basiliek Hulst zong in Westminster Cathedral

MNcantorij_20100909_07135

Foto: Mark Neelemans

Op zaterdag 28 september luisterde de Cantorij der Basiliek uit Hulst de vigiliedienst op in de Westminster Cathedral te Londen. Het koor zong in 1998 eveneens in deze machtige kathedraal, die het middelpunt is van de katholieke kerk in Engeland. Om voor een optreden in aanmerking te komen, dienden de Hulster zangers aan te tonen aan de vereiste kwaliteitseisen te voldoen. Het beluisteren van recente opnames en het veelomvattend repertoire aan vocale meesterwerken, gaf de doorslag, zodat er een half jaar geleden een uitnodiging in de brievenbus viel.

Voor deze gelegenheid studeerde het koor een aangepast programma in met ondermeer de St. Anne’s Mass van de Schotse componist James MacMillan. Daarnaast stond werk van Camille Saint-Saëns en Felix Mendelssohn op de lessenaar. De Koorstichting Cantorij der Basiliek wordt geleid door dirigent Anton de Kort; de orgelbegeleiding was in handen van één van de hoofdorganisten van de Londense kathedraal.

De Koorstichting Cantorij der Basiliek uit Hulst verzorgt naast de liturgische zang in de Willibrordusbasiliek in Hulst per seizoen ook meerdere concerten. Meermaals worden er koorreizen naar het buitenland gemaakt. Met gepaste trots vermeldt de koorgeschiedenis optredens in de Notre-Dame (tweemaal), de Madeleine en de St. Eustache in Parijs, de Dom van Trier, de kathedralen van Straatsburg, Lille, Haarlem en diverse Vlaamse steden.